1
گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد
2
استادیار رشته علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
هدف از این مطالعه این است که روش یا روشهای پژوهش مناسب برای علوم بین رشتهای شناسایی شوند که علم اطلاعات و دانش شناسی نیز در این حوزه قرار دارد. از این رو، این یک مقاله مروری تحلیلی است که به برخی از مهم ترین مکتبهای فلسفی مرتبط به روش پژوهش پرداخته و ویژگی هر کدام از آنها بحث شده است. یافتهها حاکی از آن است که میتوان مکاتب فلسفی پوزیتویستی، پراگماتیستی، رئالیستی و پارمیندسی را دارای رویکرد تقلیل گرا دانست که به کشف قوانین حاکم بر طبیعت علاقه مندند؛ در حالی که مکاتب فلسفی اگزیستانسیالیستی و هراکلیتوسی را کل گرا دانست که به تغییر و تفاوت موجودیتها توجه دارند؛ از آنجایی که این ماهیت مسئله و موضوع پژوهش است که فلسفه و رویکرد پژوهشی مناسب را معین میکند. از این رو برای علوم بین رشتهای که اغلب دارای مسائل و موضوعهای پیچیده و چند وجهی میباشند، استفاده از مکاتب فلسفی دوگانه محور افلاطونی و روش ترکیبی برای حوزههای بین رشته ای مناسبتر است. به نظر می رسد، آگاهی از این واقعیت که هر پژوهشی از یک سلسله مفروضات فلسفی پیروی میکند، در رابطه با اینکه چگونه باید بسیاری از مسائل اصلی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی مطالعه شود،کاربرد دارد.
زینالی تازه کندی, مهدی, نوکاریزی, محسن, بهزادی, حسن. (1397). روش پژوهش مناسب در علم اطلاعات و دانش شناسی به مثابه علمی بین رشته ای: نظری به مبانی معرفت شناختی. ترویج علم, 9(2), 25-48.
MLA
مهدی زینالی تازه کندی; محسن نوکاریزی; حسن بهزادی. "روش پژوهش مناسب در علم اطلاعات و دانش شناسی به مثابه علمی بین رشته ای: نظری به مبانی معرفت شناختی". ترویج علم, 9, 2, 1397, 25-48.
HARVARD
زینالی تازه کندی, مهدی, نوکاریزی, محسن, بهزادی, حسن. (1397). 'روش پژوهش مناسب در علم اطلاعات و دانش شناسی به مثابه علمی بین رشته ای: نظری به مبانی معرفت شناختی', ترویج علم, 9(2), pp. 25-48.
VANCOUVER
زینالی تازه کندی, مهدی, نوکاریزی, محسن, بهزادی, حسن. روش پژوهش مناسب در علم اطلاعات و دانش شناسی به مثابه علمی بین رشته ای: نظری به مبانی معرفت شناختی. ترویج علم, 1397; 9(2): 25-48.